worldbuilding

Magie, dinosauriërs, politiek en meer: de wereldbouw van Pangaea

By 5 februari 2020 No Comments

Hallo!

De zilverboekenclub op Facebook voor alle boeken van uitgeverij Zilverspoor/ Zilverbron heeft elke maand 2 rubrieken: personage en wereldbouw. In december 2019 was mijn wereld Pangaea aan de beurt voor Wereldbouw van de maand. In 4 posts kwamen de volgende 4 vragen voorbij:

Hoe wordt de wereld beïnvloed door de aanwezigheid van magie?

Er is magie en in principe, biologisch gezien, beschikken alle mensen in Pangaea erover. Het is namelijk het gevolg van een lichamelijk proces (dat wij helaas niet hebben): verteerd eten wordt in steeds kleinere stukjes opgebroken en geleid naar organen onder de huid (die van hen is dikker dan de onze). Daar wordt het door de poriën uitgeademd, waarna het als een aura om mensen heen blijft hangen. Dat verklaart twee belangrijke eigenschappen van magie: om het te gebruiken moet je genoeg gegeten en gedronken hebben en het aura verschilt per persoon qua kleur,  geur, intensiteit. Vervolgens draait het om manipulatie van de kleinste deeltjes. Omdat het een fysisch gegeven is, kan de magie alles doen wat fysisch mogelijk is; dat geeft haar meesters de mogelijkheid om drastisch in te grijpen in de werkelijkheid. Daar staat tegenover dat het niet alleen volkomen beheersing van het eigen lichaam en de deeltjes vereist, maar ook nog de kennis van het fenomeen dat je wil bewerkstelligen. De studie en beoefening van magie is moeilijk en duurt lang; daardoor is het slechts voor enkelen weggelegd om er goed in te worden, al is het dus zo’n alledaags gegeven.

Niet iedereen die dat kan maakt gebruik van magie, ook niet voor kleine dagdagelijkse dingetjes waar geen lange studie voor nodig is – dat heeft dan weer alles te maken met de rol die magie speelt in de verschillende culturen. In Atlantis heeft een koning ooit besloten magie te verbieden, met als reden dat het heiligschennis is om beroep te doen op dezelfde scheppende kracht als de god Aharon Ahrann. In Utar is er maar een enkeling die echt doet aan magie, maar is het weer heel gebruikelijk om eet- en drinkpatronen, meditatietechnieken en “krachten” aan te wenden om het lichaam in balans te houden, terwijl dat natuurlijk verklaard kan worden met behulp van het aura. Bij de woestijnstammen is het bezweren van geesten en demonen door middel van rituelen een heel gewoon gegeven, maar dat heeft dan weer niets met de fysische magie te maken. Koning Gerasim van Egar is een magiër met de theoretische invalshoek van een geleerde. Voor zijn onderzoek heeft hij contact met magiërs in de Gammedi Airen. Bij de Gammedii is magie een integraal deel van het wereldbeeld, aangezien het gebruikt is voor veel van de architectuur, bijvoorbeeld de enorme passage die uitgehouwen is in de bergen en tot de hoofdstad leidt. Toch zijn niet alle Gammedii er ook maar toe in staat.

Waarom veel Gammedii en de woestijnstammen geen magie kunnen beoefenen, waarom de vorige koning van Atlantis daadwerkelijk magie verboden heeft en nog meer vraagstukken omtrent de magie worden beantwoord in het tweede boek ;).

 

Zijn er ook niet-menselijke rassen, verzonnen dieren (draken, eenhoorns) en hoe hebben die de wereld beïnvloed? Zijn er speciale gebieden waar zij voorkomen?

De ‘mensen’ die in deze wereld rondlopen zijn niet mensen zoals jij en ik: door hun andere lichaamsbouw zijn ze tot veel meer in staat dan wij, met name tot het gebruik van magie. Ze zijn het onderling niet eens over de waarheid van hun legendarische afstamming van de Drie Oervaderen, die door de god Aharon Ahrann zelf geschapen zouden zijn. Stel dat het waar is, dan is een ander discussiepunt of er ook mensachtigen rondlopen, die niet door de god geschapen zijn, maar “uit de dieren voortgekomen zijn”.

Aan het begin van de ‘Pangaea’-serie zijn de dinosauriërs al een tijdje uitgestorven, zelfs al lang voordat er mensen rondliepen op de aardbodem. De oorzaak was een meteorietenregen met een vlammenzee als gevolg. Het is niet gek dat de mensen zijn gaan denken dat het een regen van drakeneieren was en dat de draken die er uit kwamen de dinosauriërs tot uitsterving gedreven hebben. Het is maar de vraag of er in de krochten van de aarde nog dinosauriërs zijn die de uitroeiing overleefd hebben en al helemaal of er nu ergens op Pangaea draken zijn en waar ze zich al die tijd dan verscholen hebben – niemand heeft er immers ooit een gezien.

De gebeurtenis die eigenlijk het hele verhaal in gang zet, is de ontdekking van een dinosaurusbot in de hoge bergen van Egar. Magiër-koning Gerasim wil het bot enkel bestuderen om meer te weten te komen over het tijdperk voor de komst van de mensheid, maar zijn broer Vasim dringt erop aan dat hij bovendien probeert het monster weer tot leven te wekken met het genetisch materiaal en de magie waarin Gerasim zich gespecialiseerd heeft. Gerasim gaat daar niet in mee, maar Vasim wil geen ‘nee’ horen, dus doet iets radicaals: hij zet magiër Temno op het tot-leven-wekken van de dinosaurus, pleegt een staatsgreep als blijkt dat Temno succesvol is en sluit zijn broer op. Welke gevolgen dat alles heeft voor de wereldvrede en of Temno de monsters onder controle kan blijven houden is in de boeken te lezen, maar het staat vast dat er weer dinosauriërs rondlopen op Pangaea en wel onder controle van het Egaarse leger.

 

Hoe is het bestuur van de wereld geregeld? Is er een koningshuis, hoe zit de regering in elkaar, wie hebben de macht in handen? Is er een hiërarchie en wie komen er dan slecht vanaf?

Er zijn verschillende landen met een eigen bestuurssysteem. Eerst zijn er nog veel koningshuizen, die elkaar voornamelijk met rust laten en enkel wat handelen: stadstaat Atlantis; Egar in de noordelijke bergen; het feodale Halmar, waarin de koning nog heel afhankelijk is van zijn leenmannen; de Gammedii, die oorspronkelijk twee verschillende volken waren, namelijk een Halmaars vorstenhuis en de stammen uit de bergen, maar verenigd werden door de Koning Onder De Bergen; de Dilanvidar in Het Laatste Oerwoud, beter bekend als ‘het verborgen volk’; de kuststaat Azibo Kosey.

Uitzonderingen zijn: de ruitervolken in het noordelijke hoogland; de nomadenstammen in de Mafuanewoestijn, die een pact hebben met Azibo Kosey; de wildelingen in het zuiden; enkele onafhankelijke vorstenhuizen, zoals Keirfenn en Valiënberg; het Oceaanvolk, dat eerder religieus leiderschap heeft en zich van de wereldse zaken weinig aantrekt; en ten slotte Utar. Utar is interessant om bij stil te staan, want eigenlijk is het helemaal niet één ‘Utar’, maar een puur economisch samenwerkingsverband van zeven handelssteden: Het Utaarse Verbond. De enige centrale autoriteit is de Hoge Raad van Handel en Financiën en in alle andere aangelegenheden, zoals defensie en cultuur, zijn de steden autonoom.

In de loop van de serie komt er drastisch verandering in die situatie. Wanneer er in Egar een nieuwe koning aan de macht komt en hij buurland Utar aanvalt, komt de wereldvrede onder druk te staan en wordt het internationale toneel een stuk boeiender. De steden van het Utaarse Verbond en de nomadenvolken worden deel van het Egaarse imperium, met een zelfbenoemde keizer aan het hoofd. Andere landen moeten nadenken over bondgenootschappen om de dreiging het hoofd te kunnen bieden. In Atlantis wordt de koning afgezet door een groep samenzweerders en wordt er een Volksrepubliek uitgeroepen, waar in feite de Voorzitter en zijn Raad met ijzeren vuist regeren. De lezer ontdekt dat er een vete is tussen de Gammedii en Halmar. De koning van Azibo Kosey maakt allerlei gekke sprongen met betrekking tot de wilderlingen, de woestijnnomaden en de Dilanvidar om nog onbekende redenen.

Kortom, het bestuur staat nog alles behalve vast en volgt op de ontwikkelingen in de boeken.

 

In welke tijd leven de wezens in deze wereld ongeveer? Passen ze in een verleden, een heden of een toekomst wanneer je het met onze wereld vergelijkt? Of is er eigenlijk moeilijk een vergelijking te maken?

Pangaea bevindt zich in het verleden van onze eigenste wereld: ongeveer 225 miljoen jaar geleden, toen de platen nog niet uit elkaar gedreven waren. Een enkel supercontinent is het strijdtoneel van de serie en enkele van onze oudste overleveringen krijgen er een plekje, zoals het Oude Testament en de Griekse mythen. De boeken moeten de sfeer hebben van een mysterieus verleden, dat we om een nog onbekende reden vergeten zijn. Vandaar ook de titel van het eerste boek: ‘Verloren Wereld’.

Je zou bijna denken dat het een andere planeet is, want de flora en fauna verschillen ontzettend van wat wij gewend zijn. Met name de omvang: er is nog een uitgestrekt oerwoud met enorme planten en bomen, waar gigantische wezens tussen lopen. De dinosauriërs zijn nog maar net uitgestorven door een meteorietenregen en het zou eigenlijk goed kunnen dat sommige overleefd hebben en hun tijd uitzitten in de donkerste hoekjes van Pangaea.

Qua niveau van ontwikkeling is de (fictieve) menselijke beschaving vergelijkbaar met onze middeleeuwen. Men heeft geen elektriciteit of stoommachines, er wordt gevochten met zwaarden en speren, sommige vorsten wonen in kastelen en er zijn paarden om op rond te rijden. De samenleving van Halmar komt het dichtste bij de Europese middeleeuwen. Atlantis daarentegen heeft ook wel veel weg van een antieke Griekse stadstaat. De Gammedii zijn dan weer vergelijkbaar met de Azteken en Utar lijkt op het China van de warring states-periode.

 

Dat was een heleboel informatie, maar nog lang niet alles is gezegd! Op het instagramaccount @tychoscholten_author zijn er meer posts over wereldbouw, met name over de politiek, religie en het klimaat van de landen Utar, Egar en Atlantis. Bovendien ben ik tijdens het schrijven van het tweede boek zelf ook nog altijd meer aan het ontdekken over Pangaea.

Tycho